Silent Killer.

Gambar hiasan

Salam semua.

Lame dah tak update blog ni.
Maaf kerna internet agak sukar di akses di ofis.
Hanya laman sesawang tertentu saje yang dapat
dicapai.

Semalam aku diberitakan tentang pemergian anak
sedara kepada kakak kat tempat kerja aku ni
akibat appendiks (appendix).

Al-Fatihah.

Kesian
Sedih

Sebab arwah tu baru berumor lingkungan 12 tahun.
Tapi sudah sampai masa panggilannye dan
Allah lebih menyayanginye.

Aku diceritakan secara ringkas detik detik sebelom
pemergian arwah pada hari Khamis 16 Julai 2009.

Diceritakan arwah tidak mengadu sakit beberape hari
sebelomnye, malah arwah pergi bermain bola.
Dan kemudian di malam hari arwah dan keluarga
keluar makan bersama.

Hanya pada keesokkan harinye arwah mengadu kesakitan.
Tapi mereka hanya menyangkakan keracunan makanan.
Benar!
kesakitannye hanya seperti sakit perot biase.
Dan apabila dibawa ke klinik berhampiran
sudah tentu doktor akan mennyangka hanya
sakit perot biasa jika penjelasan yang diberi
hanya food poisoning.

Ubat yang diberi doktor tidak mujarab
kerna itu bukan ubat yang sepatotnye.
Malah mungkin memudaratkan.
Dan akhirnye arwah menghemboskan nafas terakhir
di hospital Melaka.

Aku bersyukur dan berterime kaseh
kerna aku jugak penah mengalami
kejadian ini.
Aku juga pernah dibedah akibat appendiks.
Mujur la aku cepat bertindak.

Berlaku kire-kire 16 tahun dulu
ketika itu aku berada ditingkatan 2. darjah 2.
Aku sekolah petang.
Sessi petang.
Aku kerap buat buat sakit perot
apabila hendak ke sekolah pada waktu
petang supaya aku dapat alasan untuk
ponteng sekolah petang.

Tetapi
pada hari tersebot nak dijadikan cerita
aku betol betol rase sakit perot.
Aku cube untuk lapik perot aku dengan makanan
tapi tidak berjaya.
Seperti sukar sangat untuk aku makan.

Tengahari ayahanda aku pulang
untuk bawak aku ke klinik selepas aku
maklomkan tentang gejala aku tu.
Di klinik doktor tu memicit perot aku
dibeberapa bahagian abdomen.
Aku berasa sakit.
Doktor kurang yakin tentang sakit
tapi di berasa kemungkinan appendiks.
Doktor menyarankan ayahanda untuk
membawa aku ke klinik pakar.

Setibanye di klinik pakar,
doktor pakar membuat pemeriksaan
sekali lagi ke abdomen aku.
Confirm!
Appendiks.
Begitu yakin doktor pakar tu bagi jawapan
dengan hanya menekan perot aku.
Hebat!

Maka
petang tu jugak aku dibawa ke
Hospital Ipoh untuk dibedah siasat.
Tak la.
Untuk pembedahan la.

Sumpah aku takot.
Sumpah aku cuak gile.
Tetibe je aku kene operate plak??
Aku terime je la.
Maka bonda menunggu aku di wad
sebelom ke bilik pembedahan.
Ayahanda & dinda menunggu di dalam
kereta kat parking lot.

Kemudian aku di bawa di bilik bedah.
Eh?
cepatnye?
Lagi la aku cuak.
Aku diberi kloroform
untuk membuatkan aku pengsan.
Tapi aku rase macam aku tido je.
So aku tak dapat tengok & rase la
macam mane proses pembedahan tu.

Sedar-sedar aku tengah dibawa
ke wad aku tadi.
Rase macam baru bangun tido je.
Lepas tu baru aku rase sakit
kat abdomen aku tu sebab lepas
kene bedah.
Ade beberape jahitan.

Tak lame aku dok hospital.
Seminggu lebih kot.
Lepas tu aku dibenarkan pulang.
Sebulan lebih aku da recover balik.
Alhamdulillah.
Kesan parot tu masih kekal hingga sekarang.
Bile terkena balik, aku syukur sangat
sebab aku cepat bertindak.

Al-Fatihah buat anak sedara Kak Shah.
Semoga rohnye di tempatkan dikalangan orang
yang beriman dan beramal soleh.

11 comments:

syada said...
This comment has been removed by the author.
syada said...

erm,pembetolan siket ye kakanda tersayang..bukan masa tingkatan 2 lor..form 2 kamu di MRSM sey..mase darjah 4 ke 5 lor..and bukan hospital pakar lor..pi spital lumut,then br dorang suh g spital ipoh..and yup,pengalaman tido dalam kete kat parking lot di taman memang kenangan yg tak dapat ku lupa..huhu :)

m e E n said...

syada
ape plak?
kt klinik pakar kt sitiawan tu
la.
Klinik cina.
Aku yg sakit ke kao yg sakit?

DrSam said...

alhamdulillah meEn selamat menjalani pembedahan tersebut. anak saya pun pernah kena 4 tahun dulu.

Alfatihah untuk arwah.

m e E n said...

DrSam
Alhamdulillah.
Al-Fatihah

Ann Asmara said...

Removed lagi? Tah2 i punye pon kena removed jap g. Again. Fishy.

m e E n said...

Ann Asmara
Laa..
bukan i yg remove k.
Orang yg komen tu remove sendiri.

ninest123 said...

replica watches, longchamp, kate spade outlet, oakley sunglasses, burberry, chanel handbags, christian louboutin outlet, polo ralph lauren outlet, cheap oakley sunglasses, nike roshe run, louis vuitton, nike air max, michael kors, nike free, ray ban sunglasses, louis vuitton, louboutin, oakley sunglasses, uggs on sale, jordan shoes, oakley sunglasses, tiffany jewelry, tiffany and co, nike outlet, tory burch outlet, air max, polo ralph lauren outlet, ugg boots, louboutin shoes, louboutin outlet, prada outlet, gucci outlet, louboutin pas cher, sac longchamp, louis vuitton, louis vuitton outlet, replica watches, prada handbags, ray ban sunglasses, ugg boots, nike air max, longchamp outlet, louis vuitton outlet, ralph lauren pas cher, nike free, oakley sunglasses, air jordan pas cher, ray ban sunglasses, longchamp outlet, longchamp pas cher

ninest123 said...

nike free run uk, nike air max, michael kors outlet, vans pas cher, true religion jeans, ugg boots, nike blazer, michael kors, michael kors, michael kors, hogan, michael kors outlet, michael kors outlet, coach outlet, nike air max, converse pas cher, nike air max, ray ban pas cher, new balance pas cher, michael kors, true religion outlet, air force, timberland, sac guess, true religion jeans, hermes, lacoste pas cher, hollister, hollister pas cher, north face, oakley pas cher, mulberry, kate spade handbags, burberry, replica handbags, nike roshe, vanessa bruno, michael kors outlet, lululemon, north face, true religion jeans, ralph lauren uk, burberry outlet online, tn pas cher, abercrombie and fitch, coach outlet, coach purses, ray ban uk, ugg boots, michael kors outlet

ninest123 said...

converse, nike air max, mont blanc, insanity workout, wedding dresses, iphone cases, bottega veneta, celine handbags, nike air max, louboutin, birkin bag, instyler, new balance, oakley, babyliss, hollister, nike trainers, ray ban, north face outlet, timberland boots, nike huarache, baseball bats, jimmy choo shoes, longchamp, mac cosmetics, abercrombie and fitch, lululemon, vans shoes, vans, soccer shoes, herve leger, asics running shoes, ralph lauren, hollister, valentino shoes, reebok shoes, north face outlet, nfl jerseys, nike roshe, soccer jerseys, lancel, beats by dre, gucci, mcm handbags, chi flat iron, ghd, converse outlet, p90x workout, ferragamo shoes, hollister

ninest123 said...

canada goose outlet, canada goose uk, replica watches, wedding dresses, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, marc jacobs, moncler, moncler, pandora charms, sac louis vuitton pas cher, toms shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, pandora jewelry, thomas sabo, louis vuitton, ugg,ugg australia,ugg italia, hollister, moncler, pandora jewelry, swarovski crystal, montre pas cher, moncler, canada goose, canada goose, links of london, louis vuitton, canada goose outlet, pandora charms, swarovski, karen millen, juicy couture outlet, louis vuitton, moncler, bottes ugg, coach outlet, canada goose, supra shoes, ugg pas cher, ugg boots uk, doudoune canada goose, moncler, moncler, louis vuitton

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin